Spočítejte si cenu pojištění domácnosti a nemovitosti v naší on-line kalkulačce.

Jak postupovat v případě živelních pohrom?

poničený dům

Vlivem změn klimatu dochází stále častěji k extrémním změnám počasí, které s sebou přináší například silný vítr nebo záplavy. Množství živelních pohrom se stupňuje. Vichřice se nevyhýbá prakticky žádnému místu a není tedy předem zjevné, v jakých oblastech bude dopad tohoto živlu likvidační a kde naopak nikoliv. Naproti tomu záplavy souvisí téměř vždy s oblastmi, kde se již dříve vyskytly a lze je tedy předem očekávat a i případně odhadnout, jak a kam budou postupovat.

Je-li hlášena vichřice

Možná už z vlastní zkušenosti víte, že vichřice může napáchat spoustu škod. Dokáže odnést střechy, vyvracet stromy nebo sloupy elektrického vedení. Takže pokud se taková situace očekává, nedoporučuje se zdržovat se v lesích, u staticky nestabilních budov a v místech, kde může dojít k pádu předmětů z výšky na zem. Pokud to není nezbytně nutné, nedoporučuje se ani cestování autem.

V případě povodní

Zde je zapotřebí respektovat výstrahy záchranných složek. Situace hladin jednotlivých toků bývá pečlivě monitorována a dopředu lze tedy určit, kde mohou záplavy či povodně nastat.

Máte sjednáno pojištění majetku, které výše uvedené situace pokryje? Pomocí jednoduché nezávazné kalkulačky zjistíte, že se to rozhodně vyplatí.

[button position=“centered“ url=“https://online.pojisteni.cz/nemovitost/srovnani“]Vypočítat cenu pojištění nemovitosti[/button]

Postup při pojistné události

Nastane-li situace, při které vám dům poškodí vichřice, povodeň nebo například požár způsobený přepětím, postup je následující. Nesnažte se nic uklízet. Je třeba pečlivě zaznamenat stav, do jakého se vaše nemovitost dostala bezprostředně po zásahu živlu. Udělejte fotografie, natočte video – v dnešní době to zvládnete i s mobilním telefonem. Ihned poté nahlaste stav na pojišťovně a požádejte o radu, jak dále postupovat. Obvykle k vám vyšlo likvidátora škod, který situaci posoudí a poradí s dalším postupem.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #134087 Odpovědět
      Pavel Uhlíř
      Host

      Dobrý den

      Mohli by jste mi poradit s otázkou pro chatovou oblast Opatůvka na Třebíčsku,která je celá umístěná mezi lesním porostem a mám vedle chaty veliké staleté zdravé smrky,které by nedejbože mohli při extrémním větru spadnout klidně na sousedou chatu,těch sousedů je tam samozřejmě více,kam by moje stromy mohli spadnout,ovšem stejně tak by mohli spadnout sousedovy stromy na chatu mojí,chatová oblast je celá mezi stromy,jak už jsem psal,jde mi hlavně o to,aby nepřiletěl soused s jasnou věcí : Tvůj strom mě zboural chatu,tak mi teď dej peníze na novou.

      Děkuji a zdraví Uhlíř Pavel

      • #134193 Odpovědět
        Petr Šťastný
        Správce

        Trochu jsme na to odpovídali v tomto článku:

        Častý dotaz: strom spadlý na dům

        Obecně platí, že pokud by to byl strom, který zjevně nebyl v pořádku (ztrouchnivělý, uschlý, nemocný apod.) a byla jen otázka času, kdy spadne a jeho majitel se měl o něj postarat, tak je to vina majitele pozemku, kde byl strom.

        Takže když to bude nebezpečný strom na vašem pozemku, vy jste se o něj nepostaral a spadne na sousedův dům, tak je to vaše chyba a musíte sousedovi uhradit škodu – buď ze svého nebo možná z vašeho pojištění odpovědnosti.

        Pokud to byl ale zdravý strom a spadl kvůli silnému větru, tak je to „vyšší moc“ a nikdo za to vinu nenese. Vy nebudete muset sousedovi škodu zaplatit. V takovém okamžiku by měl mít svůj dům pojištěn on pro případ živlů a škody by mu pak zaplatila jeho pojišťovna.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
Odpověď na téma: Jak postupovat v případě živelních pohrom?
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »

Zazimování chaty nestačí

Zazimovaná chata (chalupa) nestačí. Potřebujete i pojištění. Nechceme nikoho strašit, ani přemlouvat. Ale to, že vyprázdněné chaty a chalupy v zimě lákají zloděje, je bohužel

Celý článek »

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.