Spočítejte si cenu povinného ručení v naší on-line kalkulačce. Ušetřete!

Podvody s autopojištěním jsou na denním pořádku

Nejčastější podvody

Nejčastěji lidé podvádí při pojištění s motorovými vozidly, s odpovědnostním pojištěním a v poslední době se objevují také případy v oblasti životního pojištění. Zde klientům často asistují lékaři. S hlídáním nepravdivých údajů souvisí i to, že Allianz před několika dny představila nové povinné ručení, které jako první pojišťovna v České republice účtuje podle kilometrů a lidé, kteří ročně neujedou více než 10 tisíc km tak získají v kombinaci s pojištěním skel nejlevnější pojistku na trhu. Protože však do vozů nemontuje telematické jednotky a důkazem je fotografie tachometru nebo návštěva pobočky, její specialisté se netají s tím, že i tady mohou být někteří šoféři motivováni podvádět.

„Vychytávky“ řidičů

Přetáčení tachometrů, úpravu fotek či nahlašování nepravdivých údajů jsme schopni odhalit a sankce pro podvodníky budou velké. Allianz má například k dispozici údaje od firmy CEBIA, která se zabývá prověřováním původu a historie vozidel a také velmi pokročilý software na analýzu fotografií. Do její databanky se sbíhají informace z dvou tisíc míst a údaj o stavu tachometru patří k těm základním. Pro Allianz však bude jediným, který ji bude zajímat.

Od ledna do konce září prověřovali specialisté Allianz pojišťovny přes dva tisíce podezřelých případů a odhalili pojistné podvody za skoro 243 milionů korun. Vloni tato částka za stejné období dosáhla 207 milionů korun.

Mezi pojistnými podvody začalo přibývat fingovaných krádeží

Scénář se prakticky ve všech případech opakuje. Majitel odjede se svým pojištěným autem do zahraničí, aby následně nahlásil jeho zmizení. Často se přitom jedná o vozy vyšší cenové třídy, např. BMW či Mercedes. V jednom takovém případě kontaktoval z Ukrajiny ČPP klient a hlásil zmizení svého BMW. Pojistnou událost doložil soudně přeloženými dokumenty ukrajinských úřadů, včetně potvrzení o oznámení krádeže a protokol z výslechu. V průběhu vyšetřování případu se však ukázalo, že v evidenci místní policie žádný podobný záznam o odcizeném vozidle neexistuje. Uchráněná hodnota v tomto jediném případě překročila 1,2 mil. Kč

Detektivové České pojišťovny odhalili ve stejném období pojistné podvody za 404,7 milionů korun, což je o 44 milionů více než ve stejném období minulého roku.

Podvodníkům tradičně svědčí anonymita hlavního města, kde byly odhaleny pojistné podvody za 183 milionů korun. Na pomyslném druhém místě se umístil Plzeňský kraj (odhalené podvody za 31 milionů korun) následovaný krajem Jihočeským (25,1 milionů korun). Naopak nejlépe jsou na tom dlouhodobě na Vysočině (7,6 milionů korun) a v krajích Olomouckém (7,9 milionů korun) a Zlínském (8 milionů korun).

Detektivové pojišťovny Generali odhalili pojistné podvody za více než 32 milionů korun.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 7 let, 5 měsíci.
Odpověď na téma: Podvody s auto pojištěním jsou na denním pořádku
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné podepisování papírových dokumentů, žádné chození na pobočku, žádná fyzická kontrola stavu vozidla.