Jak odstranit klíště? Klíšťaty netočte!

Čím dříve klíště odstraníte, tím lépe. 

Jak správně odstraníte klíště

  • Místo přisátí dezinfikujte jodovým či jiným dezinfekčním prostředkem – nepoužívejte žádné krémy!
  • Pomocí navlhčené žínky klíštětem lehce pohybujte (viklejte) ze strany na stranu, po 2 až 3 minutách se uvolní. Případně ho opatrně podeberte a vyjměte měkkou pinzetou. Klasická pinzeta by mohla klíště přetrhnout. (Osvědčují se i umělohmotné karty se zářezy.)

Klíšťaty netočte! Při pokusu o otáčení dojde vždy k odtržení přední části klíštěte, která zůstane v kůži napadeného a způsobí dlouho přetrvávající zatvrdlinu, případně zánět,“varuje Milan Daniel.

  • Místo po odstraněném klíštěti znovu vydezinfikujte.

S každým klíštětem zacházejte jako s potenciálně infekčním materiálem, při jeho likvidaci si nepotřísněte ruce, což samozřejmě platí i při odstraňování klíšťat z domácích zvířat. Klíště zásadně nemačkejte, ani se nesnažte jinak ho mechanicky rozdrtit, zabalte ho do kousku papíru (nejlépe novinového) a na nehořlavém podkladu zapalte.

Klíště, které se přichytilo a začalo sát, vyvolá vždy nevelké zarudnutí pokožky v místě přichycení, které může přetrvávat 2 až 3 dny, ale nezvětšuje se a v dalších dnech zmizí. To je ideální průběh, kdy víte, že nejde o borreliový erythem.

Přibližně tři týdny od přisátí klíštěte se mějte na pozoru. Pokud možno se v této době vyhněte zvýšené tělesné námaze, stresu a pobytu na ostrém slunci. „Při zjištění zvětšující se zarudlé skvrny na kůži (která většinou v centru zbledne), zvýšené teplotě, únavě či chřipkových příznacích je třeba navštívit neprodleně lékaře a informovat ho o napadení klíštětem,“ upozorňuje na začátek infekčního onemocnění Milan Daniel.

Neodkladné odstranění přichyceného klíštěte je bezvýhradně nutné, protožes postupující dobou sání se zvyšuje u klíštěte sekrece slin a zvyšuje se i dávka v nich obsažené infekční účinné látky. Tím může být ovlivněn celý další infekční proces a klinické projevy, upozorňuje Milan Daniel: „Ve slinách Ixodes ricinus je obsažena i složka, která vytvoří kolem sacího ústrojí (hypostomu) klíštěte pohrouženého do pokožky napadeného obal z tzv. cementu. V pozdější fázi sání klíštěte je proto jeho uvolnění obtížnější než v prvních hodinách po přichycení, kdy je zakotveno v rance pouze mechanicky zoubky na povrchu sacího ústrojí.“

Pojišťovna České spořitelny nabízí speciální bonusy na pojištění proti onemocnění díky napadení klíštětem. Již v minulém článku jsme o této akci hovořili, platí ještě do 30.6.2015 více naleznete v článku : FLEXI dává dvakrát víc za vážné nemoci způsobené klíštětem

 

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 8 let, 11 měsíci.
Odpověď na téma: Jak odstranit klíště? Klíšťaty netočte!
Informace o uživateli:




Aktuality a informace