Spočítejte si cenu cestovního pojištění v naší on-line kalkulačce. Ušetřete!

Desatero zásad, jak se správně chovat na sjezdovce

sjezdové lyžování

Všechno v životě má svá pravidla a nejinak tomu je i v případě, že si jdete zalyžovat. Existuje desatero oficiálních pravidel, která by měl každý lyžař či snowboardista znát. Takže kromě správného cestovního (úrazového) pojištění je to:

  1. OhleduplnostNa trati se vždy musíme chovat tak, abychom neomezovali a nepoškozovali ostatní.
  2. Rychlost a způsob jízdyVždy je nutné přizpůsobit rychlost jízdy našim schopnostem a také podmínkám na trati – nejen sněhovým, ale i množství dalších účastníků na sjezdovce. Důležitý je přiměřený odstup, abychom byli schopni zastavit, bude-li to situace vyžadovat.
  3. Správná jízdní stopaPřijíždíme-li k někomu zezadu, tak volíme takovou stopu, abychom nikoho neohrozili. Dodržování bezpečné vzdálenosti je nezbytné.
  4. Bezpečné předjížděníPředjíždět lze zprava i zleva, dle možností na trati. Nutné je dodržení bezpečné vzdálenosti a pro bezpečnost vlastní i svého okolí se doporučuje nedělat žádné nepředvídatelné pohyby.
  5. Rozjezd a vjíždění na traťPokud se chystáme vjet na sjezdovku a nebo zastavit a opět se rozjíždět, vždy se musíme přesvědčit, že nikoho neohrozíme ani neomezíme. Vjíždíme a nebo rozjíždíme se pouze tehdy, je-li to bezpečné pro ostatní i pro nás.
  6. ZastavováníPokud to není nezbytné, nezastavujeme v nepřehledných ani úzkých úsecích sjezdovky. Pokud upadneme, snažíme se co nejrychleji zvednout a pokračovat v jízdě, abychom zbytečně nenarušovali plynulost jízdy ostatním.
  7. Pohyb na trati bez lyží (snowboardu)Pokud se pohybujeme na sjezdovce bez lyží, vždy používáme pouze okraj sjezdovky, nikdy nevstupujeme do cesty lyžařům.
  8. Respektování značekVždy je nutné respektovat veškeré značení na sjezdovce. Ignorováním zejména zákazových značek si koledujeme v lepším případě o úraz.
  9. Jak se zachovat při úrazuKaždý je povinen poskytnout první pomoc, pokud to situace vyžaduje.
  10. Vždy s dokladem totožnostiDoklad totožnosti by měl být naprostou samozřejmostí, bez něj rozhodně nikdy nikam 😉

I pečlivé dodržování zásad při lyžování nebo jízdě na snowboardu nemusí znamenat naprostou bezpečnost. Občas se najdou takoví, co buď záměrně a nebo z nedostatku zkušeností některé z pravidel poruší. Úraz pak na sebe nenechá dlouho čekat.

Pro takové případy je opravdu velmi vhodné mít cestovní pojištění (v případě lyžování v zahraničí) a úrazové pojištění (pokud lyžujeme v Čechách – zde je možnost využít i cestovní pojištění po ČR).

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 4 roky, 3 měsíci.
Odpověď na téma: Desatero zásad, jak se správně chovat na sjezdovce
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem (pojistnou smlouvu a kartičky pojištěných) a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.