Jak se činili podvodníci v roce 2016

Allianz pojišťovna:

v loňském roce prověřovala 2658 podezřelých případů a odhalila pojistné podvody ve výši 295,2 milionu korun. To je o 62,7 milionu více, než předloni. Zatímco ve většině krajů se podvodníci činili, v Moravskoslezském a Ústeckém naopak podvody poklesly o polovinu. Aktivní byli podvodníci na Vysočině, kde v roce 2015 detektivové Allianz odhalili podvody za 1,8 milionu korun, zatímco vloni už za 21,7 milionu korun. Druhým skokanem roku je kraj Královéhradecký, který se z 2,5 milionů korun dostal až na 12,2 miliony korun.

V UNIQA pojišťovně:

bylo řešeno celkem 2059 případů s důvodným podezřením z pokusu o pojistný podvod. Tedy bezmála dvojnásobek případů odhalených v roce 2015. Největší část (více než tři čtvrtiny z celkového počtu šetřených událostí) připadla tentokrát na odvětví pojištění osob, stejně jako největší část prokázané hodnoty podvodů 2016.

Generali pojišťovna:

uvádí, že objem pojistných podvodů meziročně mírně klesl z necelých 51 milionů korun na téměř 49 milionů korun. Podvody jsou častější, ale v menším objemu. Celkový účet však může být výrazně vyšší. Řada případů je totiž i nadále v šetření. Prim hrají podvody v pojištění osob. Je jich 4x více než před rokem. Pokusem o pojistný podvod se pachatelé vystavují riziku trestního stíhání. V případě prokázání pak trestu nepodmíněného odnětí svobody až na 10 let. Téměř polovina pojistných podvodů za více než 23 milionů korun připadla loni na podvodníky z Prahy.

ČPP pojišťovna:

odhalila loni téměř tisícovku případů s podezřením na pojistný podvod.  V 600 z nich podvodné jednání také prokázali. Na nevyplaceném pojistném plnění jsme uchránili hodnotu ve výši 31 milionů korun. Podle počtu řešených případů se mezi nejpoctivější regiony řadí Liberecký a Pardubický kraj. Tradičně nejvíce pojistných podvodů bylo odhaleno v hlavním městě Praze. K nejvyššímu meziročnímu nárůstu o 19 % došlo v Ústeckém kraji.

Detektivové České pojišťovny:

řešili pojistné podvody za 465,4 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2015 se sice jedná o mírný nárůst ve výši 1,5 milionů korun. Za posledních pět let však objem odhalené podvodné činnosti vzrostl o 126 milionů korun. Podvodníkům již tradičně svědčí anonymita hlavního města, kde byly odhaleny pojistné podvody za bezmála 205 milionů korun. Na druhém místě se umístil Plzeňský kraj. Zde došlo k meziročnímu nárůstu odhalené podvodné činnosti ve výši téměř 10 milionů korun. To bylo způsobeno především odhalením velké kauzy z oblasti majetkového pojištění podnikatelů ve třetím čtvrtletí loňského roku. Třetí příčku pak obsadil kraj Ústecký, kde byly odhaleny pojistné podvody za 31,1 milionů korun. Naopak nejlépe jsou na tom dlouhodobě na Vysočině (8,4 milionů korun) a v krajích Olomouckém (9,8 milionů korun) a Zlínském (10,1 milionů korun).

Podvodná činnost jde napříč národy, pohlavími i profesemi a detektivům se každoročně daří odhalovat více podvodů, přestože za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení, při způsobené velké škodě dokonce až deset let.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 5 měsíci.
Odpověď na téma: Jak se činili podvodníci v roce 2016
Informace o uživateli:




Aktuality a informace