Spočítejte si cenu cestovního pojištění v naší on-line kalkulačce. Ušetřete!

Myslete na bezpečnost při letním koupání

Češi milují vodu a koupání. Bazénů na zahradách přibývá, s tím stoupá i riziko utonutí malých dětí. Stačí minuta bez dozoru a batole zmizí pod hladinou, hlavně u nechráněných bazénů zapuštěných do terénu. Utonutí je po dopravních nehodách nejčastější příčinou smrti dětských obětí.

Počty utonulých klesají, ale stále oscilují zhruba mezi 210 až 260 osobami ročně. Zhruba desetina z nich jsou děti do 15 let, nejčastěji ve vodě umírají děcka ve věku do pěti let.

Problematické je i koupání v přírodních nádržích, rybnících a na přehradách. Pátrání v případě tonutí je v neprůhledné vodě komplikovanější a trvá déle. Přitom čas představuje hlavní faktor úspěšnosti záchrany a návratu do života. I když sám plavec dá někdy ještě na hladině najevo, že se ocitl v problémech, není doporučováno zachraňovat ho bez odborné průpravy. Nejednou se stalo, že amatérský záchranář nakonec ztratí za svoji odvahu život spolu s tonoucím.

Paradoxně i kvůli kurzům plavání, jimiž povinně v rámci školní docházky nebo i dobrovolně prošla většina dnešní populace v mládežnickém nebo produktivním věku, jsou Češi rovněž nepřiměřeně sebevědomými plavci a často podnikají nerozvážné plavecké výpravy, při nichž jim dojdou síly. Na dovolených u moře podceňují specifická rizika, jako jsou vlny, proudění nebo odliv, a nerespektují příliš varovnou signalizaci. V moři končí svůj život ročně několik desítek českých turistů, nejvíce v hojně navštěvovaném Chorvatsku.

Samostatnou kapitolou je časté požívání alkoholu, které snižuje rozpoznávací schopnosti a omezuje výkon plavce. Specifickou rizikovou skupinou jsou vodáci – fenomén českých řek. Každoročně utone více než deset neopatrných vyznavačů vodního sportu, kteří podcení zrádné jezy, řada z nich ve stavu opojení alkoholem.

I když se podaří díky intenzivní resuscitaci utopené často přivést zpátky k životu, řada z nich je kvůli nevratnému poškození mozku odkázána doživotně na nepřetržitou péči.

Vedle utopení má na svědomí voda v přírodě každý rok i řadu ochrnutí. Stává se tak po neuváženém skoku do mělké vody. Dotyčný skokan si minimálně přivodí těžký otřes mozku, v horším případě si zlomí vaz nebo ochrne po úrazu páteře.

Utonutí nebo handicap vzniklý tonutím jsou událostmi krytými jak v životním pojištění, tak i úrazovém nebo cestovním pojištění. Jedná se o pojistné události spadající do souhrnné skupiny smrt úrazem nebo trvalé následky úrazu. UNIQA každoročně řeší až několik takových neštěstí. Vzhledem k závažnosti těchto případů se vyplatí sjednat vyšší pojistné částky, protože dlouhodobá odborná i každodenní péče o takto postižené stojí ročně minimálně statisíce, často i miliony korun.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 7 let, 6 měsíci.
Odpověď na téma: Myslete na bezpečnost při letním koupání
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem (pojistnou smlouvu a kartičky pojištěných) a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.