Spočítejte si cenu povinného ručení v naší on-line kalkulačce. Ušetřete!

Proč má smysl havarijní pojištění?

Jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním? Pokud si nejste jisti, přehledně vysvětlíme, jaké pojištění slouží k čemu. A proč je/není dobré mít mimo toho povinného i havarijní pojištění.

Povinné ručení

Jak už samotný název napovídá, je POVINNÉ, jinými slovy zákonem dané, a pokud vlastníte vozidlo, které používáte, pak je MUSÍTE mít sjednané. Je to pojištění, které kryje škody, jež způsobíte někomu jinému právě svým vozem. Jedná se o škody jak na majetku tak na zdraví.

Cena takového pojištění se odvíjí od velikosti a stáří vozu, síly motoru a mimo jiné i od věku pojistitele a jeho bonusů (nebourá-li) či případně malusů (přirážky za nehody).

Na našem webu si můžete výši svého pojištění snadno a nezávazně spočítat. A pokud budete chtít, rovnou si povinné ručení i sjednat. Celé v on-line režimu a s okamžitým doručením jak smlouvy tak i zelené karty do Vašeho mailu. A platit může klidně už ode dneška!

Havarijní pojištění

Jedná se dobrovolné pojištění, které si MŮŽETE sjednat. A budou z něj hrazeny škody na vašem vozidle, které jsou způsobeny vandalem, přírodními živly a nebo dojde-li k odcizení.

Představme si například situaci, kdy vám někdo na parkovišti (ať už úmyslně nebo ne) udělá svými dveřmi dolík do těch vašich (obvykle u nového auta je to hodně nepříjemné). Pokud ho při tom nechytíte za ruku, nemáte důkaz a dveře si musíte nechat opravit „za svoje“.

Další běžnou situací je například odlétnutý kamínek, který vám přistane v čelním skle. Záleží samozřejmě na rozsahu poškození skla, dnešní technologie umožňují menší defekty opravit, aby se „pavouček“ na skle nezvětšoval. Ale zejména u drahých aut se může oprava nebo výměna vyšplhat i přes 10 tisíc korun… A opět platí, že pokud se vám viník nepřizná a nepůjde-li tedy oprava za jeho povinným ručením, pak musíte hradit škodu sami.

To samé platí i při střetu se zvěří. Pouze v případě, že dojde ke střetu se zvířetem, které má majitele – zde je majitel povinen vám škodu uhradit. Ale když dojde ke kolizi s divokou zvěří, což je samozřejmě nejčastější případ, není nikdo, kdo by vám škodu nahradil (na srnce nebo divočákovi si nic nevezmete), takže je opět na vás, abyste si opravu uhradili ze svých zdrojů.

Dále můžeme zmínit například kroupy, které v Čechách nejsou nijak výjimečným jevem. Také spadlý strom nebo větve mohou auto výrazně poškodit. Nebo třeba vandalismus v podobě poškrábaného laku či odcizení vozu a nebo nějaké jeho části atd.

Možností je nespočet a stejně tak i důvodů, proč si navíc k povinnému ručení sjednat i havarijní pojištění. A u nových nebo pár let starých vozů byste vůbec neměli váhat a pojištění si rovnou zařídit. Pojistka na věc s hodnotou několika stovek tisíc (či více) by měla být samozřejmostí.

Ke sjednání havarijního pojištění budete potřebovat aktuální fotografie vašeho vozu, některé pojišťovny vyžadují, abyste auto „přivezli ukázat ke kontrole“.

Sjednáte-li si havarijní pojištění spolu s povinným ručením, bude celková cena nižší než kdybyste jednávali každou pojistku zvlášť. V naší nezávazné kalkulačce si můžete snadno spočítat, jaká by byla cena právě pro vaše vozidlo. On-line sjednání je velmi snadné, rychlé a bezpečné. Smlouvu posíláme ihned na váš mail.

Cena havarijního pojištění bude záviset na aktuální ceně vašeho vozu a samozřejmě také na připojištěních, která si vyberete. Připojistit si lze např. asistenční služby, náhradní vozidlo, čelní sklo, odcizení zavazadel apod. Jaké si vyberete, je čistě na vaší volbě.

Dalším zásadním faktorem, který cenu ovlivní, je výše spoluúčasti – je to procenticky vyjádřený podíl, kterým se spolupodílíte na úhradě škody. Obvykle jde o procenta od 0 do 20 s tím, že čím vyšší je vaše spoluúčast, tím nižší je pojistné. Na druhou stranu u aut s vyšší pořizovací hodnotou, kde se ceny oprav šplhají do desítek či stovek tisíc, je nevýhodné si sjednávat vysokou spoluúčast, zde se naopak doporučuje co nejnižší (max. do 5%). Cena pojistného je sice výrazně vyšší, ale cena případné opravy pak vychází lépe pro vás, pokud ji celou a nebo z co největší části hradí pojišťovna.

Foto vlastní zdroj POJISTENI.cz

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

Aktuality a informace

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné podepisování papírových dokumentů, žádné chození na pobočku, žádná fyzická kontrola stavu vozidla.