Spočítejte si cenu cestovního pojištění v naší on-line kalkulačce. Ušetřete!

Aktuálně: do Chorvatska a zpět

chorvatsko moře

Dnes v noci jsem přijela z dovolené z Chorvatska. Jak probíhala cesta, co se dělo na hranicích a jaké to bylo přímo v Chorvatsku, nyní ve stručnosti shrnu.

Vyrazili jsme autem s tím, že známe cíl své cesty a můžeme tedy případně na hranicích doložit, kde budeme pobývat. Už při cestě na jih probíhalo vše v maximální pohodě. Na hranicích s Rakouskem žádná kontrola. Dále pak při přejezdu z Rakouska do Slovinska také nic. Zdrželi jsme se jen nákupem slovinské dálniční známky (15 EUR na týden, 30 EUR na měsíc). Při opouštění Slovinska celník pouze mávnul, když viděl české pasy a na chorvatské hranici se dokonce vděčně usmívali, když jsme jim pasy podávali. Nakoukli krátce do jednoho a přáli nám hezkou dovolenou. Takže průjezd byl nad očekávání pohodlný a bez komplikací.

Týden jsme strávili s přáteli na lodi a procestovali jsme část pobřeží od ostrovu Rab až po Šibenik. Projeli jsme si Kornati, národní park Telaščica, Dugi Otok, Silbu, Olib… Celkem přes 550km. Počasí nám přálo, byl to parádní zážitek. Na spoustě míst teprve „startovali“ sezónu, protože tam až do teď nebyli žádní turisté. Takže třeba koupit si colu byl jednou problém, zatím jí neměli skladem… Roušky nenosil nikdo až na výjimky a to byli jednak turisté, ale pouze malinké skupinky a pak občas nějací starší lidé. Každý obchod nebo restaurace má u vchodu dezinfekční gel na ruce a na každém WC visí instruktážní obrázek, jak si správně umývat ruce 😉

V Chorvatském rozhlase jsme několikrát zaznamenali informaci, že počty turistů jsou nyní na 25 procentech oproti běžnému stavu před virem.

Takže pokud máte možnost vyrazit za hranice a toužíte po velmi pohodové a klidné dovolené, Chorvatsko letos rozhodně doporučuji. Téměř prázdné pláže, jindy přelidněná města si nyní v klidu projdete bez toho, aby se na vás někdo lepil a cenově si možná i polepšíte. Alespoň nám se podařilo bez problémů objednat loď doslova na poslední chvíli a se slevou více než 35%. Jindy touto dobou není vůbec šance si nějaké plavidlo opatřit, maríny zejí prázdnotou a o ceně s vámi, tím pádem, nikdo vyjednávat nebude. Virus převrátil zajetá pravidla naruby a možností je spousta. I ceny ubytování se snižují a všichni doufají, že zaplní sezónu alespoň z části.

Cesta zpět byla ve stejně klidném duchu. Ačkoliv jsme počítali s tím, že by mohly být komplikace ve Slovinsku, když se Češi zařadili na mapu mezi „oranžové“ (potenciálně nebezpečné v roznosu viru), říkali jsme si, že pokud jedeme z jihu, nebude s námi snad jednáno jako s přenašeči COVID. A měli jsme pravdu. Průjezd hranicemi mezi Chorvatskem a Slovinskem byl obyt pouze mávnutím ruky, jak u chorvatských tak i u slovinských celníků. Při opouštění Slovinska jsme žádné celníky nepotkali a pouze u vjezdu do Rakouska stál jeden „mávač“, který také pouštěl všechna auta bez omezení. No a při vjezdu k nám do vlasti už nebyl ani živáček či jiný komplikátor. Takže bez zastávky jsme v poklidu dojeli až domů.

Hezkou, klidnou a bezpečnou dovolenou i Vám!

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 3 roky, 9 měsíci.
Odpověď na téma: Aktuálně: do Chorvatska a zpět
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem (pojistnou smlouvu a kartičky pojištěných) a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.