Spočítejte si cenu pojištění domácnosti a nemovitosti v naší on-line kalkulačce.

Chalupářská sezona končí, zlodějská začíná

Přes 400 000 obyvatel vlastní rekreační nemovitost a počet majitelů těchto objektů průběžně stoupá. Mnoho chat a chalup je rekonstruováno a vybaveno jako druhé bydlení. Chalupáři do svého letního domova investují čas, energii i značné finanční prostředky, a proto se snaží před koncem sezóny objekty zabezpečit, aby zimu přečkaly v co nejlepší kondici.

Právě během podzimního a zimního období se chaty a chalupy stávají snadným cílem zlodějů a často čelí také rozmarům přírody. Podle údajů Slavia pojišťovny mají téměř polovinu případů, kdy dojde ke škodě způsobené na rekreačním objektu, na svědomí zloději nebo vandalové. Často dochází také k požárům, vodovodním haváriím a objekt dokáží poničit i silné vichřice nebo krupobití, v zimně tíha sněhu.

Obavy z nezvaných návštěvníků

Stejně jako před lety, i dnes platí, že s blížící se zimní sezónou stoupá nervozita chalupářů. Jejich letní příbytky se v zimně pravidelně stávají snadným cílem pro zloděje a vandaly. „V případě vloupání do rekreačního objektu se průměrná škoda pohybuje kolem 14 000 Kč. Nejčastěji dochází ke krádežím zahradní techniky, poničení oken a dveří,“ popisuje Jan Vlček, obchodní ředitel Slavia pojišťovny.

Většina rekreačních objektů prošla celkovou nebo částečnou rekonstrukcí, která zvýšila jejich hodnotu, mnohdy jsou vybaveny jako druhé bydlení. Majitelé chat a chalup často plánují, že se po odchodu do penze do svého víkendového domu odstěhují natrvalo. Proto nepřekvapí, že zima, kdy je většina objektů zanechána svému osudu, přináší jejich majitelům obavy, zda svou chalupu na jaře najdou v pořádku. Objekty, zejména pokud stojí na méně osídlených místech nebo v chatových osadách, kde nežijí stálí obyvatelé, zůstávají bez dozoru i několik měsíců. A pravděpodobnost, že vaši chalupu navštíví zloději, se liší také podle lokality. Nejvíce případů vloupání do rekreačních objektů eviduje Slavia pojišťovna ve Středočeském a Jihočeském kraji. Naopak nejklidnější mohou být chalupáři v kraji Karlovarském.

Doporučení pro zabezpečení rekreačních objektů před zimou

  • Zabezpečte si rekreační objekt certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky (kvalitní bezpečnostní zámkový systém, odolné dveře, mříže, uzamykatelné okenice)
  • Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy, zimní zahrady)
  • Pro vyšší standard ochrany využije elektronickou ochranu (EZS), případně připojení objektu na pult centralizované ochrany (PCO).
  • Objekt mějte správně pojištěný nejen proti krádeži, ale i proti požáru, kalkulačka pojištění
  • Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu ani na sociálních sítích (Facebook, Twitter apod.)
  • Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí. Poznamenejte si výrobní čísla elektrických přístrojů, ponechávejte si doklady nákupu těchto věcí
  • Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí
  • Při  pobytu  na chatě si  všímejte pohybu neznámých osob a aut. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie. Nebuďte neteční, dnes navštívil zloděj souseda, zítra se to může stát vám
  • Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly
  • Při podezření z vykradení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně policii
  • Vše důležité pro vypátrání odcizených věcí a dopadení pachatele oznamte do policejního protokolu
  • Policie neprovádí pouze represi, ale pomocí preventivních návštěv rekreačních oblastí, rozhovorů a navazování neformálních vztahů s chalupáři předchází možné majetkové kriminalitě.

Pěstujte dobré sousedské vztahy

Nepodceňujte dobré sousedské vztahy. Pokud si sousedé dokáží během nepravidelných návštěv rekreační oblasti v zimních měsících vzájemně vypomoci, např. odklizením sněhu nebo upozorněním na neznámé osoby zdržující se v okolí nemovitostí, je z poloviny vyhráno.

Pojištění ochrání před zloději i přírodními živly

Pojištění je dobrou investicí, která vám umožní klidný spánek. V případě vloupání nebo poničení chalupy vandaly můžete zásadně ušetřit rodinný rozpočet. Pojištění chat a chalup je ošetřeno v rámci pojištění domácnosti a nemovitostí. To pokrývá rizika spojená s vykradením objektu i jeho poničením vlivem živlů (vichřice, krupobití, blesk) nebo dalších nečekaných událostí (požár, výbuch, pád stromů).

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 7 let, 5 měsíci.
Odpověď na téma: Chalupářská sezona končí, zlodějská začíná
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »

Zazimování chaty nestačí

Zazimovaná chata (chalupa) nestačí. Potřebujete i pojištění. Nechceme nikoho strašit, ani přemlouvat. Ale to, že vyprázdněné chaty a chalupy v zimě lákají zloděje, je bohužel

Celý článek »

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.