Statistiky ukazují na pokles u pojistných podvodů

Uniqa pojišťovna eviduje meziroční pokles počtu případů pokusů o pojistný podvod a to o 11 %

  • 521 šetřených pokusů o pojistný podvod za první pololetí 2016
  • nejvíce se týkalo pojištění osob (378 případů, tedy 73%)
  • s celkovou prokázanou hodnotou ve výši 2,8 milionu korun
  • průměrná podvodně uplatněná škoda v tomto segmentu činila přes 7.000 korun

Častým prohřeškem je uvádění neúplných nebo nepravdivých údajů o zdravotním stavu a zaměstnání už při sjednávání pojištění, což se zpětně při prověřování nahlášené události projeví. Klienti dále uplatňují své požadavky na odškodnění i za dobu, kdy už normálně po rekonvalescenci vykonávají svoji výdělečnou činnost.

  • u pojištění vozidel je po delším období znovu nárůst podvodných aktivit. Počet odhalených případů vzrostl meziročně o 18 %
  • průměrná hodnota neoprávněného nároku v tomto odvětví činila ve sledovaném období necelých 15.000 korun

Mezi případy v majetkovém pojištění se vyskytují hlavně úmyslná zapálení nemovitostí a nadhodnocování hodnoty zařízení nemovitostí (např. falešným datem pořízení), nebo uplatňováním majetku, který v objektu ve skutečnosti nebyl. Časté je i vloupání do skladů nebo fingování odcizení. Někdy slouží úmyslně způsobená totální škoda jako prostředek k ukončení neúspěšného podnikání s cílem získat finanční „náplast“. Počet případů čítá několik desítek a v posledních letech zůstává víceméně bez velkých výkyvů podobný. Jejich hodnota byla v prvních šesti měsících letošního roku nejnižší za posledních šest let.

 

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 8 let.
Odpověď na téma: Statistiky ukazují na pokles u pojistných podvodů
Informace o uživateli:




Aktuality a informace