Spočítejte si cenu cestovního pojištění v naší on-line kalkulačce. Ušetřete!

Desatero k cestovnímu pojištění

  • Respektujte oficiální pokyny

Při cestách do zahraničí je třeba zohlednit aktuální situaci v destinaci, kam míříte. Na webu Ministerstva zahraničních věcí najdete aktuální přehled zemí, lokalit nebo regionů, kde hrozí turistům akutní rizika. Může se jednat o politické nepokoje, hrozbu teroristického útoku nebo třeba epidemie. Pojišťovny se řídí tímto přehledem ve svých podmínkách – nedoporučuje-li kompetentní úřad někam cestovat, cestovní pojištění se na pobyt v těchto oblastech nevztahuje.

  • Pozor při cestách vyžadujících zvláštní přípravu

Při cestách do vzdálených a exotických destinací je třeba předem zjistit lokální rizika, ať už bezpečnostní, nebo zdravotní a jiná. Jde-li o prostředí náročné na kondici či zrádná s ohledem na možné choroby, musí turista včas myslet na preventivní prohlídky a potřebná očkování, a také na adekvátní vybavení cestovní lékárničky.

  •  Nastavte si přiměřenou výši pojistných částek

Vyplatí se myslet na dostatečné, nikoli jen nejlevnější pojištění. Platí, že čím odlehlejší, zaostalejší a méně lidnatá je oblast, kam míříte, či naopak čím dražší z hlediska zdravotní péče, tím vyšší částky krytí byste měli volit. Ve výši nákladů na léčbu suverénně vedou Spojené státy americké.
Vždy se informujte na výluky z pojištění – pozor například na požití alkoholu nebo na vozidla z půjčovny!

  • Asistenční služba je tu pro Vás 24 hodin denně

Jednou z hlavních předností cestovního pojištění je nepřetržitá asistence na telefonu. S tou se lze spojit odkudkoli a v českém jazyce konzultovat Vaše trable. Experti Vám poradí optimální postup a leccos vyjednají i za Vás s lokálními úřady nebo zdravotnickými zařízeními. Budete-li se držet jejich pokynů, usnadníte tím výrazně vyřízení pojistné události. Mějte kartičku pojištění neustále u sebe a telefonní číslo na asistenci si uložte do svého mobilu.

  • Nepodceňujte potřebu pojištění odpovědnosti

Určitě nezapomeňte na pojištění odpovědnosti, které Vám v případě hloupé náhody může zachránit statisíce i miliony. Vztahuje se například na situace, kdy Vaše děti shodí něco z regálu v obchodě, spadne Vám předmět z hotelové terasy na dole zaparkovaná auta, rozbijete neúmyslně vybavení v hotelovém pokoji, anebo někoho zraníte při rekreačním sportu.

  • Pozor při podepisování lokálních dokumentů k události

V zahraničí dejte pozor, na jaké dokumenty připojujete svůj podpis. Zvláště v případech, kdy vše není jasné, nebo nerozumíte lokálnímu jazyku. V případě pochybností se vyplatí přivolat i policii, případně se poradit s asistenční službou na telefonu. Podepíšete-li nějaký dokument, je pak už velmi komplikované věc rozporovat nebo zvrátit ve Váš prospěch.

  • Uschovejte originály všech dokladů

Pro vyřízení pojistné události je třeba doložit veškeré náklady, které jste v této souvislosti vynaložili. Shromážděte všechna potvrzení nebo paragony a předejte je pojišťovně po návratu domů. Pamatujte současně, že pojišťovna Vám uhradí jen takové náklady, které byly zaplaceny efektivně a prokazatelně na řešení nastalé situace. Je třeba hledět na přiměřenost zvoleného řešení. I zde lze doporučit předem dohodnout postup s asistenční linkou, aby se předešlo zbytečným diskusím o vhodnosti a účinnosti nákladů k náhradě.

  • Nahlaste pojistnou událost včas

Podle pojistných podmínek je třeba, aby klient nahlásil svoji škodu ze zahraničí nejpozději třicet dnů po návratu domů. Jde hlavně o prvotní registraci události, všechny ostatní náležitosti a dokládání mohou následovat i poté.

  • Předcházejte vzniku pojistných událostí

Pojištěný klient je povinen chovat se tak, aby nepřispěl svým přístupem nebo aktivitami ke zvýšení nebezpečí vzniku pojistné události, anebo k většímu rozsahu jejích následků. Jinými slovy je povinen se zdržet jakýchkoli kroků, které by zvětšovaly riziko. To se týká především přeceňování sil, konzumace alkoholu, nezanechání informace, kam se vydává, apod.

  • Pojištění sjednané v zahraničí

Mějte na paměti, že cestovní pojištění sjednané už za hranicemi, tedy během pobytu v cizině, začne platit teprve za sedm dnů! Je dobré myslet na pojištění už před odjezdem. V takovém případě Vám platí prakticky ihned po zaplacení pojistného

Uvedla Uniqa pojišťovna

[button position=“centered“ url=“https://online.pojisteni.cz/cestovni/srovnani“]On-line kalkulace cestovního pojištění[/button]

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 7 let, 9 měsíci.
Odpověď na téma: Desatero k cestovnímu pojištění
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem (pojistnou smlouvu a kartičky pojištěných) a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.