Jak správně zajistit náklad v autě

Před cestou nezapomeňte správně zajistit náklad nejen na voze, ale i  uvnitř vozu.

Když dojde k nehodě, moderní ochranné prvky pomáhají cestujícím vyváznout ze srážky s co nejmenšími zraněními. Situace se ale může zdramatizovat, pokud se snažíme nedostatek místa v zavazadlovém prostoru dohánět naskládáním věcí na zadní sedačky, či s sebou vezeme také volně pobíhajícího psa. Podle odborníků na dopravní bezpečnost z Allianz centra pro technologie (AZT) v Ismaningu u Mnichova mohou být následky nevhodně převáženého nákladu přímo katastrofální.

Náš experiment ukazuje, že vezete-li na zadních sedadlech nezajištěného středně velkého psa, může při čelním nárazu i v poměrně nízké rychlosti dojít k naprosté devastaci předních sedadel,“ uvádí Carsten Reinkemeyer, odborník na automobilové strojírenství a dopravní bezpečnost z AZT. Při havárii v rychlosti 40 km za hodinu může domácí mazlíček vyvinout sílu rovnající se až 40ti násobku jeho váhy. Pes o hmotnosti 35 kg se tak rázem chová jako 1400 kilové zvíře, tedy jako průměrně velký hroch obojživelný.

To samé však platí také o ostatních věcech přepravovaných ve voze. Crash test automobilu s nákladem, který byl vyjmenován výše, a dvěma figurínami, dopadl hrozivě, a to i bez přítomnosti psa. Těžké skleněné lahve se při nárazu roztříštily a zafungovaly jako nebezpečná trhavina, jejich úlomky se rozlétly směrem k řidiči a jeho spolujezdci. Skládací stolek s lavičkami o celkové hmotnosti 50 kg by pak mohl při takovémto nárazu jednoho z cestujících zabít. Na přední sedadlo totiž zezadu narazí stejnou silou, jako by vážil půl tuny.

Těžké věci patří do „kufru“, kde by měly být ideálně ještě zajištěné popruhy z nepružných materiálů. Platí pravidlo, že čím těžší předmět, tím níže je třeba ho uložit. Menší předměty, například nože či vidlice na grilování, mají být vždy dobře ukryté v zavazadlech, stejně tak jakékoli křehké předměty jako například skleněné lahve nebo džbánky.

Psy do 12 kilogramů bychom měli zabezpečit speciálním postrojem, jenž se připne k bezpečnostnímu pásu. Větší psi by měli cestovat v přepravních boxech či klecích v zavazadlovém prostoru. Kromě minimalizování rizika při samotné nehodě je to vhodné i v okamžicích následujících těsně po ní, kdy vyděšená zvířata často vybíhají z aut a ohrožují už tak narušený provoz.

Uvedla tisková zpráva Allianz pojišťovny

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 7 let, 11 měsíci.
Odpověď na téma: Jak správně zajistit náklad v autě
Informace o uživateli:




Aktuality a informace