Spočítejte si cenu pojištění odpovědnosti v naší on-line kalkulačce. Ušetřete!

Zimní sezona přinesla 5700 výjezdů horské služby

Horská služba během letošní zimy zasahovala při více než 5 700 událostech.

  • v Krkonoších 2 203 zásahů, které každoročně přilákají nejvíce lyžařů
  • v Jeseníkách 785 zásahů
  • v Orlických horách 657 zásahů
  • nejbezpečněji by se návštěvníci našich hor podle statistik Horské služby mohli cítit v Beskydech 402 zásahů

Největší měrou se přitom o náplň práce horských záchranářů postarali sjezdoví lyžaři (3326 případů) a vyznavači snowboardingu (1204 případů).

Bohužel ve více než 900 případech letos příslušníci HS ošetřovali zranění hlavy patřící mezi nejzávažnější. Během letošní zimní sezóny na horách došlo i k několika smrtelným případům. Šestačtyřicetiletý lyžař v Jeseníkách podlehl svým zraněním poté, co v plné rychlosti vylétl z trati na sjezdovce a narazil do stromu.

Údaje Horské služby potvrzuje i Jan Vlček ze Slavia pojišťovny: „Už několik sezón evidujeme nárůst případů, kdy klienti způsobí sobě nebo druhým škodu při lyžování. Nejčastěji neopatrnou jízdou zraní dalšího lyžaře nebo mu způsobí škodu na majetku, když mu například při srážce zničí vybavení. Vzniklou škodu hradí pojišťovny z pojištění odpovědnosti. Jde-li o újmu na zdraví, částky se pohybují i v řádech desítek tisíc korun.“

Mezi nejčastější zranění ošetřená Horskou službou patří poranění kloubů či zlomeniny a pohmožděniny způsobené při lyžování, snowboardingu, na běžkách nebo při dalších zimních radovánkách. „Nezasahujeme ale jen na sjezdovkách či běžeckých tratích. Naší pravidelnou povinností je pomáhat také v obcích, protože jsme u případu dříve než ostatní,“ uvedl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Často proto horští záchranáři asistují také u případů, kdy dojde k srdeční příhodě a je třeba rychle reagovat. Mnohdy také dochází k pátrání po osobách, které se v horách ztratí, a dojde k podezření, že mohou být v ohrožení života. Noční novoroční pátrací akci po ztraceném mladíkovi letos zažili také členové šumavské Horské služby. Beskydští záchranáři zase pomáhali mladému paraglidistovi, který  nezvládl přistání a dopadl do koruny stromu.

Na Horskou službu teď čeká rychlý přechod na letní provoz. Jakmile sleze sníh, lyžaře v horách vystřídají cyklisté a pěší turisté. Po zimní sezóně přichází také čas na servis technického vybavení a krátký prostor pro čerpání volna.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 8 let.
Odpověď na téma: Zimní sezona přinesla 5700 výjezdů horské služby
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »
Pojištění odpovědnosti vysokozdvižný vozík

Pojistka na blbost v zaměstnání

Věděli jste, že zaměstnavatel má právo na Vás požadovat až 4,5 násobek Vašeho platu, pokud způsobíte v zaměstnání škodu? A přesně pro tyto případy je zde pojistka na blbost (pojištění odpovědnosti) za škody způsobené zaměstnavateli. Zákoník práce hovoří jasně a občas máme všichni „den blbec“, kdy se pokazí všechno, co může a velká škoda se pak stane, ani nevíme jak…

Celý článek »

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.