Pojistné podvody u pojišťoven za rok 2015

Pojišťovna České spořitelny v loňském roce řešila bezmála 130 případů podezření na
pojistný podvod u smluv životního pojištění, ve kterých šlo o téměř 36 milionů korun.

Nejčastěji jsou podvody v oblasti životního pojištění spojené s pojistnými událostmi v případě úrazů. Patří k nim umělé prodlužování léčby, uvedení nepravdivého popisu úrazu, fingované úrazy nebo antedatování pojistné smlouvy.

Klienti při nahlášení také uvádějí nepravdivé údaje o způsobu nebo datu vzniku úrazu. Například jejich úraz vznikl před počátkem pojištění a klienti si datum v lékařské dokumentaci upraví na datum, když už jsou pojištěni, zajímavé jsou i případy, kdy klient uvádí poměrně závažné poranění, které dokládá i lékařskými zprávami (např. poranění vazů kolenního kloubu), a následně zjistíme, že klient prakticky ihned nastoupil k nějakému sportovnímu utkání,“ dále uvádí František Mareš.

Allianz pojišťovna v loňském roce prověřovala 2641 podezřelých případů a odhalila pojistné podvody ve výši 232,5 milionu korun, což je o 74,5 milionu více, než předloni. Největší nárůst zaznamenali specialisté české pobočky největší pojišťovny světa v Ústeckém kraji, kde se počet odhalených podvodů více než ztrojnásobil.

Nejzajímavější pojistný podvod loňského roku u Allianz? Mohlo by jít třeba o výbuch, ke kterému došlo za podivných okolností v luxusní vile v Šenově u Nového Jičína. Objekt u nás byl pojištěn na desítky miliónů korun. Krátce před událostí dokonce došlo k navýšení částky,“ připomíná Ludvík Bohman. „Kvůli statickému ohrožení nebylo možné příčinu řádně vyšetřit. Nakonec se řešení našlo a šetření pod dohledem hasičů potvrdilo, že o nahodilost nešlo. V sutinách byly nalezeny dvě osoby balkánského původu a mechanismus, který přispěl k výbuchu. Byli to zřejmě najatí bílí koně, vymklo se jim to z rukou a nešťastnou náhodou tam zůstali.

Detektivové pojišťovny Generali odhalili pojistné podvody za více než 50 milionů korun. Více než polovina z této sumy, téměř 29 milionů korun, připadá na hlavní město Prahu. Žádný případ naopak nebyl zjištěn ve Zlínském kraji.

Detektivové České pojišťovny řešili pojistné podvody za 464 milionů korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o nárůst ve výši 2,2 milionů korun. Nárůst odhalování podvodné činnosti je dlouhodobým trendem, za posledních pět let její objem vzrostl o 186 milionů korun.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 8 let, 2 měsíci.
Odpověď na téma: Pojistné podvody u pojišťoven za rok 2015
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »