Nekalé praktiky u pojistných podvodů

Vyšetřovatelé UNIQA pojišťovny zabránili ztrátě 69 milionů korun z pokusů o pojistný podvod, což bylo o 25 % více než v předchozím roce.

Klienti nejvíce zneužívali denní dávky za dobu pracovní neschopnosti a denní odškodné za dobu léčení úrazu. Dotyční čerpali pojistné plnění, ale současně chodili do práce.

Někteří podvodníci uvádějí do zdravotní dokumentace nebo do pojistných smluv nepravdivé údaje záměrně už při vstupu do pojištění. To lze ale zpravidla zpětně vyvrátit pečlivou analýzou.

Mnohem závažnější bylo působení organizovaných skupin, k nimž patří nejen nepoctiví zprostředkovatelé pojištění, ale i lékaři specialisté. „Zákazníci“ sjednali vícenásobné úrazové pojištění. Pojistné částky se přitom pohybovaly minimálně v řádu statisíců, ale spíše milionů korun. Iniciátoři podvodu z řad lékařského personálu předložili falešnou léčebnou dokumentaci a výkazy pracovní neschopnosti, přičemž nárokovali dávky a odškodné u řady pojišťoven zároveň. Za součinnosti pojišťoven bylo loni odhaleno hned několik takových skupin.

Hodnota škod s indiciemi pojistného podvodu byla i loni nejvyšší v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti. Nejvíce se tak děje u vodovodních škod, u požárů a u vloupání. Co do hodnoty jsou však závažnější škody podvodně uplatněné klienty z řad podnikatelů. Nejčastějším typem takových událostí byly úmyslně založené požáry nebo vytopení různých ztrátových provozů, pronajatých tzv. „bílému koni“. Klienti se tak snažili nestandardně ukončit své neúspěšné podnikání a získat větší obnos z pojištění.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 8 let, 3 měsíci.
Odpověď na téma: Nekalé praktiky u pojistných podvodů
Informace o uživateli:




Aktuality a informace