Za pojistné podvody až 10 let

Pojistný podvod je trestný čin, za který může soud podle závažnosti udělit až desetiletý trest odnětí svobody, a to určitě za pokus nestojí.

Za první pololetí 2015 prověřovali specialisté ČPP na 112 podezřelých případů. V polovině z nich bylo prokázáno podvodné jednání a pojistné plnění bylo zamítnuto. „Na nevyplaceném pojistném plnění pojišťovna uchránila finanční prostředky v hodnotě téměř 26 milionů korun,“ říká Bc. Aleš Haisl, vedoucí oddělení vyšetřování Bezpečnostního odboru.

Nejvíce odhalených podvodů bylo v Praze a v krajích Středočeském, Ústeckém a Severomoravském. Nejpoctivějším regionem na základě statistik byl kraj Východočeský.

Nejvíce pokusů o podvodná jednání zaznamenala pojišťovna tradičně v oblasti pojištění vozidel. „Organizované skupiny pachatelů v určitých regionech úmyslně vyvolávají dopravní nehody a její účastníci si pouze vyměňují role – při některých nehodách vystupují v postavení poškozeného nebo pojištěného, jako svědci či řidiči,“ uvádí příklady z praxe Aleš Haisl.

Pojišťovny disponují stále dokonalejšími systémy k vyhodnocování podezřelých souvislostí a příznaků u jednotlivých případů, které v součinnosti s prací vyšetřovacích skupin efektivně rozkrývají tuto formu trestné činnosti.

Uvedla ČPP ve své tiskové zprávě : ČPP odhalila za první pololetí 2015 pojistné podvody za 26 milionů korun

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 8 let, 9 měsíci.
Odpověď na téma: Za pojistné podvody až 10 let
Informace o uživateli:




Aktuality a informace