Nárůst objemu hypoték 46%

Zájem o hypoteční úvěry na bydlení v letošním roce opět výrazně vzrostl. Hypoteční banka Wüstenrot vykázala v 1. pololetí 46% nárůst objemu poskytnutých hypoték.

  •  v 1. pololetí letošního roku hypotéky a účelové úvěry na bydlení celkem za 2,978 mld. Kč

Češi chtějí bydlet ve vlastním. Z průzkumu provedeného ve věkové skupině mezi 18 a 50 lety preferuje bydlení ve vlastním bytě nebo domě plných 94 % dotázaných. Přitom ve skutečnosti bydlí ve vlastním bytě nebo domě pouze něco pře 60 %, což odpovídá i výsledkům sčítání lidu domů a bytů v roce 2011. V příštích 12 měsících plánuje pořízení vlastního bydlení 10 % dotázaných a v horizontu 2 až 5 let dalších 26 % respondentů.

Zajímavé výsledky přinesl průzkum i s ohledem na financování budoucího bydlení.

„Těší mě, že průzkum ukázal, že Češi jsou poměrně dobří hospodáři a při pořizování bydlení kombinují úvěry a půjčky s vlastními zdroji,“ říká dále Pavel Vaněk a upřesňuje, že s využitím hypotéky počítá při financování nového bydlení 63 % dotázaných, 33 % předpokládá financování pomocí stavebního spoření. 46 % má pro účely pořízení bydlení našetřenu vlastní hotovost, 14 % pak počítá i s půjčkou od příbuzných nebo přátel.

Důvody k pořízení vlastního bydlení jsou nasnadě. Společné bydlení s partnerem či partnerkou, potřeba soukromí a nezávislost na rodičích jsou u mladších ročníků základní důvody pro pořízení vlastního bydlení.  Jen 17 % uvádí nutnost stěhování za prací a narození dítěte bylo či je důvodem u 11 % respondentů.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 8 let, 9 měsíci.
Odpověď na téma: Nárůst objemu hypoték 46%
Informace o uživateli:




Aktuality a informace