229 milionů tvoří pojistné podvody za 3 měsíce

Za období prvních třech měsíců letošního roku uvádějí pojišťovny průběžné statistiky odhalení pojistných podvodů. Již nyní za víc jak 213 milionů korun.

  • 134,3 milionů Česká pojišťovna
  • 64 milionů Allianz
  • 17 milionů ČPP
  • 14 milionů Generali

Česká pojišťovna uvádí :

Za první tři měsíce roku 2015 odhalili detektivové České pojišťovny pojistné podvody za 134,3 milionů korun. Stejně jako v prvním čtvrtletí minulého roku se lidé nejvíce pokoušeli podvádět v Praze, na druhém místě se umístil Ústecký kraj a pomyslnou bronzovou příčku obsadil kraj Středočeský. Nejméně se naopak podle statistik České pojišťovny podvádělo v Olomouckém kraji a na Vysočině, a to i přesto, že v obou krajích došlo k mírnému meziročnímu nárůstu odhalené podvodné činnosti.

„I letos se zatím potvrzuje fakt, že nejvíce pojistných podvodů je odhaleno v oblasti autopojištění. Co se však týká finančních objemů, nárůst registrujeme zejména v majetkovém a odpovědnostním pojištění,“ popisuje situaci ředitel Útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny Michael Maierl. „Mnozí lidé si neuvědomují, že pojistným podvodem není pouze úmyslně založený požár či fingovaná autonehoda. V praxi se tak často setkáváme s tím, že člověk podlehne tíze okamžiku a při nahlášení pojistné události, ke které skutečně došlo, se snaží pojišťovnu přesvědčit o tom, že mu vznikla daleko větší škoda, než tomu ve skutečnosti bylo,“ dodává Michael Maierl.

 

Alianz uvádí :

Za první tři měsíce se podařilo uchránit již bezmála 62 milionů korun a také počet šetřených případů vzrostl meziročně ve stejném období téměř o dvě stovky.

V regionálním žebříčku je pouze jediný kraj, který si „polepšil“, a tím je Vysočina, naopak největší nárůst počtu podvodů zaznamenaly střední Čechy, které loňské číslo více než zdvojnásobily! Tradičně městem největších podvodů je Praha, na jejíž vrub padla plná polovina objemu uchráněných financí! Trojici regionů s největším počtem případů pak tradičně doplnil Moravskoslezský kraj.

Případ odhalení samotným viníkem : „Jedním z nich byl klient, který nahlásil úraz, k němuž mělo dojít při jízdě na motocyklu po polní cestě. Doložil zdravotní dokumentaci, z níž nebylo vůbec pochyb o tom, že se na motorce vážně zranil a za to mu Allianz dle tabulek vyplatila 340 tisíc korun. Tato částka však motocyklistovi připadala nižší, než očekával, a proto podal stížnost. V tu chvíli se případ dostal do rukou detektivům, kteří začali detailně prověřovat jeho okolnosti. A zjistili, že polní cesta, kde mělo k pádu dojít, leží nápadně blízko motokrosovému závodišti, kde se „shodou okolností“ v ten samý den jel závod. A ejhle, zraněný motorkář byl jen náhodou jejich pravidelným účastníkem. Náhodné už nebylo zjištění, že klientova pojistka nekryla rizika úrazu spojená s motokrosovým závoděním. Proto se detektivové obrátili na zástupce motokrosového klubu se žádostí o poskytnutí startovní listiny. Zde se je pokusili odbýt, že jde o důvěrný dokument a později tím, že listina se ztratila. Zástupci klubu také tvrdili, že zraněného neznají, ale policistům, kteří případ začali vyšetřovat, již museli „kápnout božskou“. Trestní stíhání motorkáře skončilo soudem, který jej, zatím ještě nepravomocně, odsoudil k podmíněnému trestu odnětí svobody a náhradě vzniklé škody.“ uvádí  šéf vyšetřování Allianz pojišťovny Michal Vlk.

 

ČPP uvádí :

Za první čtvrtletí roku 2015 prošetřovali specialisté ČPP na 100 podezřelých případů. V polovině z nich se podařilo prokázat podvodné jednání. „Na nevyplaceném pojistném plnění pojišťovna uchránila finanční prostředky v hodnotě téměř 17 milionů korun. Nejvíce pokusů o podvodná jednání jsme zaznamenali tradičně v oblasti pojištění vozidel,“ říká Bc. Aleš Haisl, vedoucí oddělení vyšetřování Bezpečnostního odboru

Generali uvádí :

Detektivové pojišťovny GENERALI vyšetřovali za první čtvrtletí 2015 podezřelé pojistné události, z nichž se vyklubaly podvody nebo pokusy o podvod, celkem za 13 712 342 korun. „Proti loňsku to sice znamená mírný pokles, protože v prvním čtvrtletí 2014 se podvodníci pokusili získat dokonce 17,5 milionu korun, stále to ale představuje téměř dvojnásobný nárůst oproti roku 2013,“ upozorňuje mluvčí GENERALI Jiří Cívka. Tehdy se za první kvartál podařilo odhalit podvody za 7 milionů korun.

 

Krajem s největším počtem hříšníků je dlouhodobě Praha. Za první tři letošní měsíce „dodalo“ hlavní město v peněžním vyjádření téměř polovinu všech odhalených podvodů, za více než šest a půl milionu korun. Následují Moravskoslezský a Olomoucký kraj s téměř třemi, respektive dvěma miliony korun. Oproti loňskému roku se tak pořadí na prvních dvou příčkách nemění. O třetí pořadí „přišel“ v meziročním srovnání Středočeský kraj.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 9 let.
Odpověď na téma: 229 milionů tvoří pojistné podvody za 3 měsíce
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »