Změny smluv v životním pojištění jen do konce března

Do 31. března letošního roku musí většina majitelů životního pojištění  u své smlouvy rozhodnout do jaké varianty z nově vzniklých daňových režimů přejdou.

Stav po přijetí novely

– od 1. 1. 2015 musí smlouvy soukromého životního pojištění splňovat kromě dosud platných podmínek i tu podmínku, že nebude umožněna výplata jiného příjmu, tzn. mimořádného výběru, který nezakládá zánik pojistné smlouvy. Klient nově uzavřené pojistné smlouvy platné od 1. 1. 2015 musí splňovat podmínky daňové uznatelnosti stanovené zákonem.

Stávající pojistné smlouvy

– aby si mohl klient i po 1. 1. 2015 odečítat z daní zaplacené pojistné až do maximální výše 12 000,- Kč, bude muset stávající smlouvu upravit tak, aby vyhovovala novým podmínkám podle zákona o daních z příjmů účinného od 1. 1. 2015.

  1. První možnost – nebude mít nadále možnost vybírat mimořádné pojistné. Pojistná smlouva bude tak splňovat podmínky daňového zvýhodnění a zaměstnavatel na ni bude moci i nadále přispívat za stejných podmínek jako dosud.
  2. Druhá možnost –  klient si může ponechat pojistnou smlouvu ve stávajícím režimu beze změny. To znamená, že si ponechá možnost mimořádných výběrů (pokud to jeho pojištění umožňuje), ale jeho smlouva nebude nadále smlouvou soukromého životního pojištění a dále nebude možné využívat daňové zvýhodnění. Na takovou pojistnou smlouvu nemůže nadále přispívat zaměstnavatel formou osvobozeného příspěvku na pojištění v rámci firemních benefitů. Klient má možnost si ponechat stávající smlouvu v původním režimu a zároveň si uzavřít novou pojistnou smlouvu, která bude splňovat podmínky daňové uznatelnosti a na tu čerpat i případný příspěvek zaměstnavatele.

Pojišťovny řeší již od začátku roku možnost co nejjednoduššího přechodu stávajících pojistných smluv do nového režimu.

zdroj: ČAP

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (1 účastník) se naposledy zapojil uživatel Pojištění.cz a poslední změna proběhla 9 let.
Odpověď na téma: Změny smluv v životním pojištění jen do konce března
Informace o uživateli:




Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »