Spočítejte si cenu pojištění odpovědnosti v naší on-line kalkulačce. Ušetřete!

Až 450 000 Čechů začíná zazimovávat chaty a chalupy

Přichází podzim a s ním i konec chatařské sezóny

Pro chataře a chalupáře tak nastává období zazimování jejich rekreačních objektů. Zároveň přichází doba obav, v jakém stavu svůj majetek najdou na jaře. Právě na podzim a v zimě, kdy jsou chatařské oblasti opuštěné, je totiž největší pravděpodobnost, že vás navštíví zloději či váš majetek poškodí počasí.

  • Nejvíce krádeží bývá zaznamenáno ve Středočeském kraji
  • Průměrná škoda při vloupání do chat a chalup je okolo 20 000 Kč

Letní bydlení u nás podle odhadů vlastní více jak 450 000 obyvatel. Objekty se často nacházejí v odlehlých oblastech mimo dohled stálých obyvatel obcí a měst. Vzhledem k tomu, že jsou pro mnohé jakýmsi druhým domovem, řada Čechů do chat a chalup neváhá investovat nemalé finance, ať už se to týká vybavení či vnějších úprav. Hodnota majetku v chatách se pohybuje v řádek desetitisíců korun, u movitějších majitelů stoupá až na stotisícové částky. Právě z těchto důvodů se objekty stávají oblíbeným cílem zlodějů. V opuštěných oblastech je velmi jednoduché vytipovat lokace vhodné ke krádeži. Lupiči mají na všechno čas, klid a nikdo je při loupeži nebude rušit.

[button position=“centered“ url=“https://online.pojisteni.cz/nemovitost/srovnani“]On-line nezávazná kalkulačka pojištění chaty a chalupy[/button]

Jaká opatření pomohou vaši chatu ochránit?

Do objektů, ať už chat, chalup či sklepů se lupiči dostávají nejčastěji oknem či nedostatečně zabezpečenými dveřmi. Při opouštění pozemku je tedy dobré zkontrolovat, zda jsou okna, okenice a dveře dobře dovřené a zámek u dveří je plně funkční. Na zahradě nechávejte minimum volně umístěných předmětů a zahradní náčiní uschovejte uvnitř objektu či skleníku. V případě, že se v objektu nachází cenný majetek, zvažte jeho přesun po dobu nepřítomnosti na bezpečné místo či jej alespoň přesuňte do uzamčeného sklepa. Pokud si s přestěhováním nechcete dělat starosti, zvažte některou z bezpečnějších cest, jak majetek během zimy v opuštěném objektu ochránit – pořízení bezpečnostních dveří či alarmu. Pokud víte, že se ve vaší chatě nachází cenný majetek, je dobré investovat do zabezpečení celého objektu, ať už v podobě bezpečnostních dveří, ochranných okenních fólií či alarmu. Ani tyto ochranné prvky však nenabídnou stoprocentní zabezpečení. Další možností je sjednání pojištění objektu, jeho vybavení a také přilehlých budov, jako jsou sklepy či kůlny,“ dle Slavia pojišťovny. Pojištění kryje škody způsobené vloupáním, vandaly i živelní škody, jednotlivá rizika je možné připojistit podle konkrétních potřeb.

V zimě řádí i počasí

Jarní návrat na chatu může kromě zlodějů znepříjemnit také počasí. Největší škody může napáchat především sníh a mráz, který poškozuje vodovodní trubky či topení. Před odjezdem proto uzavřete vodovodní přívod a zajistěte vypuštění celého vodovodního systému. Samozřejmostí by mělo být vyčištění okapů, aby se v nich v zimě nedržela voda, která by při zamrznutí mohla způsobit jejich poškození. Vždy taktéž zkontrolujte stav střešní krytiny a prověřte, zda do objektu nikde nezatéká. Ideální je dále v objektu vypnout elektřinu a vypojit spotřebiče ze zásuvek.

Udržujte dobré sousedské vztahy

Minimalizovat riziko vloupání vám pomohou i dobré sousedské vztahy. Pokud obývají blízké okolí vaší chaty či chalupy stálí rezidenti, pokuste se s nimi udržovat přátelské vztahy a poproste je, aby vás kontaktovali v případě, že se okolo objektu budou pohybovat neznámé osoby. V případě, že máte opravdu dobré vztahy, je možné sousedům poskytnout náhradní klíče od objektu a poprosit je, aby čas od času provedli zběžnou kontrolu pozemku.

[button position=“centered“ url=“https://online.pojisteni.cz/nemovitost/srovnani“]Sjednejte si snadno a ihned pojištění chaty a chalupy[/button]

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra

Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »
Pojištění odpovědnosti vysokozdvižný vozík

Pojistka na blbost v zaměstnání

Věděli jste, že zaměstnavatel má právo na Vás požadovat až 4,5 násobek Vašeho platu, pokud způsobíte v zaměstnání škodu? A přesně pro tyto případy je zde pojistka na blbost (pojištění odpovědnosti) za škody způsobené zaměstnavateli. Zákoník práce hovoří jasně a občas máme všichni „den blbec“, kdy se pokazí všechno, co může a velká škoda se pak stane, ani nevíme jak…

Celý článek »

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.