Spočítejte si cenu cestovního pojištění v naší on-line kalkulačce. Ušetřete!

Pozdrav z Ománu

Absolutní monarchie Sultanát Omán leží u Arabského moře v jihovýchodní části Arabského poloostrova.

Do Ománu jsme jeli pouze za sluníčkem a odpočinkem (četba knih a „dobíjení baterek“ na sluníčku), jiná očekávání jsme od své týdenní dovolené neměli. A co jsme očekávali, jsme i dostali. Servis v hotelu by opravdu kvalitní, jídlo chutné, celý resort fungoval tak, jak by fungovat měl.

Když jsme přilétali, všude pod námi byla opravdu jenom poušť. Přejezd z letiště do hotelového resortu se opět konal přes spíše pouštní oblast, kde se volně pohybovali velbloudi a tu tam se uprostřed písku vynořilo pár domů se zahradami se spoustou zeleně, vše hezky oplocené. Samotný resort byl krásně udržovaný, svěže zelené travnaté plochy, palmy, záplavy keřů s květinami.

Počasí je v tomto místě velmi stále, jedná se o tropické pásmo, s vlhčím vzduchem u pobřeží a suchým horkým vzduchem ve vnitrozemí. Přes den bylo od 31 do 35 stupňů a moře krásně teploučké, necelých 30 stupňů.

Nadšenci toužící po více zážitcích mají možnost navštívit spoustu pohádkových historických staveb, několik památek UNESCO nebo se jen vydat na místní trhy a nasát atmosféru orientu.

Omán je muslimskou zemí, takže se zde dodržují tradice s tím spojené a například v době ramadánu (30-ti denní půst) místní obyvatelé nejí ani nepijí od východu do západu slunce. Ramadán letos vychází na období od 1. dubna do 1. května. Naštěstí se tato omezení nevztahují na turistické resorty, takže zde se funguje dle běžných a nám blízkých norem v režimu snídaně, obědy, večeře a případně svačinky mezi tím. Ale za branami resortu, v „opravdovém“ Ománu byste přes den nepochodili a za konzumaci na veřejnosti jsou tresty.

Kvůli určitým omezením, které vláda v zemi zavedla si např. při použití whats app nezavoláte, ale smíte si posílat pouze zprávy. Dále je zde blokován nevhodný obsah na internetu, jako jsou drogy, sex a další nemorální obsah.

Zajímavostí je, že ománský rial patří k nejsilnějším měnám na světě. A vůči například české koruně je v poměru 1 rial za cca 56 Kč. Je to důkaz silné a stabilní ekonomiky.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra

Aktuality a informace

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem (pojistnou smlouvu a kartičky pojištěných) a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.