Spočítejte si cenu pojištění domácnosti a nemovitosti v naší on-line kalkulačce.

Podpojištění aneb jak správně pojistit svoji nemovitost či domácnost

Tak, jak si většina z nás hlídá cenu povinného ručení na auto a každý rok se snaží najít nejlepší cenu za nejvýhodnější povinné ručení, tak stejně pilně bychom měli řešit také pojištění svých nemovitostí a domácností. Důvod je paradoxně přesně opačný než u auta. Zde je cena za stejný vůz rok od roku nižší, protože auto stárne a ztrácí hodnotu, zatímco u nemovitostí je to tak, že ceny nemovitostí se během let stále zvedají a jejich hodnota tedy roste. A tomu úměrně by se měla přizpůsobit i pojistka.

Pokud spoléháte na to, že jste před lety něco uzavřeli a ono by to stačilo i nyní, bohužel Vás musíme zklamat, budete rozhodně podpojištěni. A to je velmi pádný důvod pro pojišťovnu, aby v případě škodné události NEVYPLATILA celou pojistnou částku.

Projděte si staré pojistné smlouvy a pokud je máte více jak 5 let, tak určitě neváhejte a překalkulujte si celé pojištění znovu. V ideálním případě byste takto měli činit minimálně každé dva roky. A věřte, že vynaložený čas bude stát za to – nejen ceny domů a bytů, ale i jejich vybavení je třeba správně spočítat. Výsledná pojistná částka možná ani nebude vyšší než ta původní, záleží na tom, jakou zvolíte pojišťovnu a co všechno si vyberete jako připojištění. Nicméně pokud se zamyslíte nad tím, kolik nového vybavení jste například v posledních letech do svého domu a bytu pořídili, jistě i zde je cena zcela odlišná od toho, na jakou bylo sjednáno původní pojištění domácnosti. A opět rozdíl desítek korun na pojistném může v budoucnu znamenat rozdíl desítek možná i stovek tisíc v pojistném plnění.

Pojďme si nyní ukázat, jak postupovat a správně spočítat cenu pojistného za nemovitost i domácnost.

Nejprve jednoduše o tom, co je pojištění NEMOVITOSTI – jedná se o pojištění stavby, stavebních součástí a věcí s tím pevně spojených (okna, dveře, podlahy, dlažby, obklady, wc, sprcha, vana, umyvadlo, radiátory atd.). Pojištění DOMÁCNOSTI je pojištění všech věcí, které jsou vnitřním vybavením bytu či domu (nábytek a to vč. vestavěných skříní či kuchyňské linky, spotřebiče, elektronika, sportovní vybavení, cennosti, peníze atd.)

Jak správně pojistit nemovitost:

Ceny nemovitostí nyní raketově rostou… Dům, který před lety stál 4 miliony, má dnes téměř dvojnásobnou hodnotu. Proto, pokud chcete mí opravdu dobře pojištěnou nemovitost, je dobré stále sledovat ceny nemovitostí na trhu. V současnosti je totiž velká většina nemovitostí, kvůli rostoucím cenám, podpojištěna. Není tedy úplně správné platit stále stejné pojistné, které jste před lety vypočítali u své nemovitosti. V případě např. požáru nemovitosti by nebylo případné plnění od pojišťovny v plné výši a důvodem by bylo právě podpojištění. Vyzkoušejte si nezávaznou kalkulaci, abyste si porovnali aktuální cenu pojistného (paradoxně nemusí být vůbec vyšší, ačkoliv cena Vaší nemovitosti jistě vzrostla – rozhodující je, jakou pojišťovnu a jaké konkrétní pojištění si vyberete).

Jak správně pojistit domácnost:

Spočítejte si veškeré vybavení v domácnosti v AKTUÁLNÍCH cenách (tzn. takových cenách, za něž byste nyní aktuálně nakoupili např. pračku, televizi, lednici apod.). Nesnažte se ušetřit desítky korun a pojistce jen proto, že podhodnotíte vybavení. Za ušetřené desítky korun Vám pak budou chybět desetitíce na pořízení nového vybavení (věřte, že nechcete nakupovat vybavení v bazaru, pokud byste vlivem nějaké nehody o to původní přišli). Zde můžete spočítat aktuální cenu Vašeho pojištění domácnosti.

A důležitá informace na závěr: Svoji nemovitost i domácnost můžete mít pojištěnu u více pojišťoven. Nárokovat si pak případné plnění budete tam, kde se Vám to nejvíce vyplatí. Ne všechny pojišťovny nabízejí stejná krytí pojistných rizik. Některé dokonce určitá pojistná rizika ani nepojistí. Proto je dobré si jednotlivé nabídky v klidu projít a vybrat pojištění, které Vám bude opravdu vyhovovat.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »

Zazimování chaty nestačí

Zazimovaná chata (chalupa) nestačí. Potřebujete i pojištění. Nechceme nikoho strašit, ani přemlouvat. Ale to, že vyprázdněné chaty a chalupy v zimě lákají zloděje, je bohužel

Celý článek »

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.