Pojišťovny pečlivě sledují kuřáky

Ve světě aktuálně kouří 1,3 miliardy lidí a téměř pět milionů kuřáků ročně podlehne následkům své vášně. Rozvinuté a vyspělé země sledují klesající trend kouření. V EU například za poslední čtyři roky ubylo dospělých kuřáků o tři procenta. Nejvíce se kouří v Řecku (42 %) a na Balkáně, nejméně ve Skandinávii (méně než pětina lidí).

V ČR kouří asi čtvrtina lidí. Bohužel jsme mezi premianty v kouření dětí a mladistvých (odhaduje se, že jich máme v ČR na čtvrt milionu), přičemž možná překvapivě rychleji přibývá mladých dívek s cigaretou. Jestliže celkem umírá ročně u nás na sto tisíc lidí, 18 procent z nich na diagnózu spojenou s následky kouření.

Ze statistik vyplývá, že celoživotní kuřák se připraví o patnáct i více let života. Dvě třetiny závislých na nikotinu tak umírají před dovršením 65 let věku. Umírají u nás i tisíce lidí na následky pasivního kouření. Pracující v kuřáckém prostředí nebo lidé žijící v domácnosti s kuřáky mají dvakrát vyšší riziko infarktu a také podstatně vyšší riziko rakoviny a mrtvice. Nejčastějšími souvisejícími diagnózami jsou nemoci srdce a cév (44 %), nádorová onemocnění (38 %) a diagnózy spojené s dýchacím ústrojím (11 %).

Pojišťovny samozřejmě na vstupu do pojištění tento neduh u svých klientů pečlivě sledují. Týká se to hlavně rizika smrti v životním pojištění, a také připojištění závažných onemocnění. UNIQA se snaží podchytit souvislost také v rodinné anamnéze. Dotazuje se na výskyt „kuřáckých“ diagnóz, jako jsou karcinom plic, ischemická choroba srdeční a infarkt, mrtvice nebo astma v přímé příbuzenecké linii ve věku do 60 let. Pokud je zachycen výskyt takových onemocnění u blízkých kuřáka, ten musí počítat s příplatkem podle četnosti, případně s výlukou na příslušné choroby. Přirážka se pohybuje v průměru v nízkých desítkách procent.

UNIQA nicméně rovněž zohledňuje průběžně medicínský pokrok v léčení některých onemocnění. Ten lze doložit objektivně klesající úmrtností u některých diagnóz, jako například u srdečního infarktu, astmatu nebo náhlé mozkové příhody. Léčba všech těchto chorob doznala takových výsledků, že se mnozí pacienti, podchytí-li se jejich problém včas, vracejí do života bez omezení. V této souvislosti například dříve vyplňoval klient ve zdravotním dotazníku i počet vykouřených cigaret denně (a podle toho mu byl vyměřen příplatek), nyní se zařazuje už jen do kategorií kuřák / nekuřák / odnaučený kuřák po dobu déle než 1 rok.

Pojišťovna musí spoléhat při převzetí klienta do pojištění na jeho poctivost s vyplněním údaje o kouření. Například u mladistvých a dětí se tento neduh nedá systematicky sledovat vůbec. Nicméně dojde-li k pojistné události z připojištění závažných chorob, u níž je souvislost s kouřením pravděpodobná, ověřuje se osobní situace i anamnéza pojištěného zpětně. Ukáže-li se, že vědomě uvedl nepravdivé údaje, může pojišťovna odstoupit od sjednané smlouvy od počátku nebo odmítnout pojistné plnění s tím, že by ji bývala vůbec nesjednala, kdyby znala všechna zdravotní rizika.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel Radislav a poslední změna proběhla 5 let, 5 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #25648 Odpovědět
      Radislav
      Host

      Dobrý den,
      sjednával jsem si pojištění Mutumutu a zrazila mě otázka ohledně počtu vykouřených cigaret. Může pojišťovna tuto informaci reálně ověřit? Zohlední to nějak v ceně?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
Odpověď na téma: Odpověď č. 25648 v Pojišťovny pečlivě sledují kuřáky
Informace o uživateli:




Storno

Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »