Smlouva o životním pojištění a daňové výhody

Rok 2015 byl přelomový z důvodu nové legislativní úpravy daňového zákona a klienti se do konce března 2015 museli rozhodnout, zda smlouvy přizpůsobí novým požadavkům, nebo přijdou o daňové zvýhodnění, a to zpětně od 1. 1. 2015. Počet smluv, které v roce 2015 splňují podmínku daňové uznatelnosti, se snížil téměř o milion.

Průměrné roční pojistné u smluv splňujících podmínky pro daňovou úlevu je 7 427 Kč. Oproti roku 2014 se o 1 % snížilo, což může souviset i s vyšším důrazem na krytí životních rizik, na které se daňové výhody nevztahují. Až 316 tis. klientů si mohlo za rok 2015 uplatnit maximální daňový odpočet, který činí 12. tis. Kč. Jejich průměrné pojistné bylo výrazně vyšší a dosáhlo částky 30,5 tis.Kč. Naprostá většina klientů má u svých smluv životního pojištění
potvrzené částky výrazně nižší. Průměrné pojistné činí v tomto případě 5,2 tis. Kč

Smlouva o  životním pojištění musí splňovat 5 kritérií, aby mohly být čerpány daňové výhody:

  • Pojistník musí být zároveň i pojištěným
  • Smlouva musí být uzavřena minimálně na dobu 5 let a musí končit v roce, kdy se dožijete 60 let
  • Smlouva musí zahrnovat riziko smrti nebo dožití
  • Musí být dodrženy limity minimální pojistné částky v souvislosti s pojistnou dobou
  • Pojistná smlouva nesmí umožňovat i výplatu jiného příjmu.

Uvedla Česká asociace pojišťoven ve své tiskové zprávě

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel Kamila a poslední změna proběhla 5 let, 9 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
  • Autor
    Příspěvky
    • #16023 Odpovědět
      Roman
      Host

      Dobrý den,
      mám životní pojištění od Allianz s připojištěním úrazu, nemoci atd. Jedná se jen o pojištění, žádná investice. Allianz mě bohužel nechce poslat potvrzení potřebné k daňovému odpočtu s odůvodněním že u pojištění bez investice není nárok na daňový odpočet. Nějak se mě tomu nechce věřit a tak budu rád za Váš názor.

    • #20569 Odpovědět
      Kamila
      Host

      Dobrý den, ano je to pravda. Pouze na rizikové pojištění se nevztahují daňové úlevy. Daňové úlevy se vztahují na spoření do 60ti let. Pokud by jste si chtěl dávat rizikové pojištění jako náklady (OSVČ nebo firma) musel by jste uzavřít smlouvu klíčovou tzn, že pojistníkem i obmyšlenou osobou je firma.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 1 vlákno odpovědi
Odpověď na téma: Odpověď č. 16023 v Smlouva o životním pojištění a daňové výhody
Informace o uživateli:




Storno

Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »