Adrenalinový koníček či rizikové povolání

Výsledky průzkumu pro Pojišťovnu České spořitelny, který v září realizovala společnost STEM/MARK, ukazují, že Češi nepěstují adrenalinové koníčky – má je jen necelá desetina z nich.

Adrenalinové koníčky provozuje v české populaci jen 12 procent mužů a 4 procenta žen. Téměř čtvrtina z nich pak spojuje svůj koníček s rychlými auty, motorkami a závody.

„Zajímavé také je, že celých dvacet procent z těch, kteří řekli, že adrenalinový koníček mají, za něj označilo cyklistiku. Tu však při sjednávání pojištění do adrenalinových sportů nepočítáme a řadíme ji do vyšších rizik pouze v případě, pokud ji někdo provozuje registrovaně v rámci sportovního klubu, profesionálně nebo v extrémních podmínkách – pokud nejezdí po dopravních komunikacích a vyznačených cyklostezkách, například mountain bike, downhill, freeride, fourcross nebo enduro,“ komentuje výsledky průzkumu Petr Procházka, ředitel úseku řízení produktů Pojišťovny České spořitelny.

„Podobně jsou na tom i další sporty označované lidmi při průzkumu za adrenalinové, například lyžování a vysokohorská turistika. Rizikové jsou jen jejich obdoby, například u lyžování skialpinismus a u vysokohorské turistiky alpinismus a via ferrata B až D.“ Lidé často zmiňovali také hokej a jízdu na koni, které nepatří do adrenalinových sportů a v rekreační podobě nejsou ani z pohledu pojišťovny řazeny do vyšších rizik. Jedinými adrenalinovými sporty kromě auto-moto sdělovanými v průzkumu byly horolezectví (7 procent), paragliding (4 procenta) a vodní sporty na divoké vodě (4 procenta).
Lidé, kteří mají u Pojišťovny České spořitelny sjednané FLEXI životní pojištění, si mohou v rámci něj bezplatně aktivovat pojištění rekreačních adrenalinových sportů až na třicet dní v roce. „Od začátku roku evidujeme téměř 4 500 aktivací. Nejvíce aktivací pravidelně zaznamenáváme o prázdninách. O letošních to bylo skoro 1 400,“ uvádí Petr Procházka.

Rizikové povolání má jen 10 procent Čechů. Téměř každý pátý z nich je řidič z povolání. Šestina z rizikových zaměstnání spočívá v práci s chemií, nebezpečným materiálem a s vysokou teplotou.

Další zmiňované rizikové práce jsou zdravotnické a dělnické profese, policisté, hasiči, práce se stroji nebo s ostrými nástroji, s elektřinou a práce ve výškách.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 účastníci) se naposledy zapojil uživatel Ph15 a poslední změna proběhla 5 let, 3 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
Aktuálně je na stránce zobrazeno 0 vláken odpovědí
Odpověď na téma: Odpověď č. 27448 v Adrenalinový koníček či rizikové povolání
Informace o uživateli:




Storno

Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »