Spočítejte si cenu povinného ručení v naší on-line kalkulačce. Ušetřete!

Povinnost platit povinné ručení?

Od ledna tohoto roku řidiči nemusí platit desítky až stovky korun za každý den, kdy jejich autu chybělo povinné ručení. Ovšem pozor, pokuty řidičům hrozí dál.

Dříve se podle typu vozidla platilo 50 – 300 korun za každý den, který nemělo auto povinné ručení. Dnes už to tak není. Nicméně povinnost mít povinné ručení trvá stále a v případě, že povinné ručení nemáte, hrozí vám pokuta od 5 tisíc až do čtyřiceti tisíc korun.

Celý článek: Platit povinné ručení, či neplatit? Modelové situace, které vám odpoví

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma obsahuje celkem 14 odpovědí. Do diskuze (5 účastníků) se naposledy zapojil uživatel Česká kancelář pojistitelů a poslední změna proběhla 1 rokem, 7 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #12070 Odpovědět
      Jan Legerský
      Host

      Dobrý den, v prosinci 2016 zemřela bývalá manželka, jedinou dědičkou je naše dcera. Zůstaly po bývalé manželce celkem tři vozidla, které však již mají „propadlé“ povinné ručení. Jedno pojízdné vozidlo mělo uhrazené povinné ručení do 9.2.2017.
      Musí mít auto zaplacené povinné ručení, když se s ním nyní nejezdí, dcera pracuje mimo ČR a přijede až v letních měsících?
      Mohu být pojistníkem já, otec jediné dědičky, a majitelem má dcera?

      Děkuji za brzkou odpověď

      Jan Legerský

    • #12073 Odpovědět
      Zdeňka Grill
      Účastník

      Dobrý den,

      nejprve musí proběhnout řádné dědické řízení a automobily musí být převedeny na dědice, poté bude možné řešit pojistné. Do doby než bude dědické řízení řádně ukončeno, není možné s vozidly nic řešit. Maximálně můžete na příslušných pojišťovnách nahlásit, že původní majitelka vozidel zemřela.

      Tým http://www.POJISTENI.cz

    • #14184 Odpovědět
      Olag
      Host

      Dobry den.
      Zajima mne, jak je to s povinnosti platit povinne ruceni v tomto pripade:
      vlasnikem nepojizdneho auta je jeden clovek a povinne ruceni plati jina osoba.
      Auto je nepojizdne, stoji na parkovisti, majitel se k nemu nehlasi a tedy ani nema snahu auto jakkoli resit.
      Povinne ruceni vsak plati nekdo jiny. Muze smlouvu o pojisteni vypovedet bez postihu? Ma povinnost platit, ikdyz neni majitel? Jakym zpusobem se tohoto zavazku muze zbavit?
      Myslela jsem, ze za pojisteni auta je odpovedny majitel. Pripada mi nelogicke, ze by mel byt nekdo stihan za nepojisteni nevlastniho auta.
      Dekuji

    • #14349 Odpovědět

      Pane Olaq,
      pokud nejsem majitel, tak samozřejmě cizí auto pojišťovat nemusím. Pokud jsem již smlouvu uzavřel a dobrovolně se stal pojistníkem k tomu vozidlu, pak smlouvu jako pojistník mohu vypovědět ze zákonných důvodů (prodej, vyřazení, k výročí, po škodě apod.) Doporučuji tedy poslat výpověď k výročí, případně poslat výpověď dohodou.

    • #14411 Odpovědět
      Luboš Chlouba
      Host

      Dobrý den,
      v červenci jsem prodal nepojízdné auto (původně určené k ekologické likvidaci) s prošlým TP. Kupci jsem podepsal a nechal ověřit plnou moc na převod s tím, že vše zařídí a auto si opraví. Na pojišťovně jsem nahlásil, že žádám o zrušení pojistky a doložil kupní smlouvou. Nový majitel však auto opravoval do listopadu, kdy teprve auto převedl a zaslal mi kopii nového OTP. Pojišťovna teď po mně chce uhradit celou tuto dobu za celou pojistku včetně havarijního pojištění. Je možné nějak jejich požadavek zvrátit?
      Děkuji Luboš Chlouba

    • #14413 Odpovědět
      Luboš Chlouba
      Host

      Dobrý den,
      v červenci jsem prodal nepojízdné auto (původně určené k ekologické likvidaci) s prošlým TP. Kupci jsem podepsal a nechal ověřit plnou moc na převod s tím, že vše zařídí a auto si opraví. Na pojišťovně jsem nahlásil, že žádám o zrušení pojistky a doložil kupní smlouvou. Nový majitel však auto opravoval do listopadu, kdy teprve auto převedl a zaslal mi kopii nového OTP. Pojišťovna teď po mně chce uhradit celou tuto dobu za celou pojistku včetně havarijního pojištění. Je možné nějak jejich požadavek zvrátit?
      Je povinnost platit v tomto případě pojištění?
      Děkuji Luboš Chlouba

    • #83080 Odpovědět
      Jarča25
      Host

      Chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat s povinným ručením v případě prodeje auta? Mám ho zrušit dnem prodeje nebo je to nějak jinak? Omlouvám se, že se tak hloupě ptám, ale nerada bych platila zbytečně navíc na další období, když auto už využívat vůbec nebudu.

    • #83154 Odpovědět
      Petr Šťastný
      Správce

      Vaší pojišťovně stačí poslat kopii kupní smlouvy. Na základě toho pojišťovna povinné ručení zruší.

    • #91709 Odpovědět
      Vladimír Kopecký
      Host

      Dobrý den,jak je to prosím s pojištěním auta v případě,když si ho chci rozebrat na náhr.díly a ty potom rozprodat.Vozidlo mě nevyřadí z evidence když ho nezlikviduje k tomu určená firma? Děkuji za odpověď Kopecký

    • #116323 Odpovědět
      Marta Šourková
      Host

      Dobrý den. V listopadu mi skončilo povinné ručení na renaulta kterého chci prodat a nejezdím s nim. Koupila jsem si auto nové na to zaplatila povinné ručení. Teď se našel konečně kupec na renaulta a chci se zeptat jestli jsem povinna zaplatit povinné ručení já a nebo nový majitel a jestli jsem povinna zaplatit mezidobí co se s autem nejezdilo.

    • #147679 Odpovědět
      Miloslav Šulc
      Host

      Dobrý den,
      měl jsem dopravní nehodu, kterou jsem nezavinil a vozidlo je 2 měsíce v servisu opravováno.
      Mám nárok na snížení úhrady havarijního pojištění a povinného ručení za dobu, kdy nemohu užívat své vozidlo?
      Děkuji za odpověď a přeji pěkný den
      Miloslav Šulc

    • #202943 Odpovědět
      Sabi
      Host

      Dobrý den, kolegyně mi věnuje vozidlo za přepis a technickou, bohužel jsme zjistili že auto nemá nějakou dobu pojištění. Bojím se teď auto přepsat aby dluh nešel za mnou. Dnes už se nikam nedovolám abych si to zjistila. Nesetkal jste se někdo s něčím podobným?

      • #203275 Odpovědět
        Česká kancelář pojistitelů
        Host

        Dobrý den, rádi Vám s Vaší záležitostí pomůžeme.

        Vlastníkem a zároveň i povinnou osobou ke sjednání zákonného pojištění (povinného ručení) se stáváte dnem sjednaným v kupní nebo darovací smlouvě. Teprve od tohoto data je nový vlastník povinen hradit zákonné pojištění vozidla. Pokud si tedy vozidlo v tento den pojistíte, žádné nepříjemnosti za předchozí období nepojištění se Vás týkat nebudou. Příspěvek do garančního fondu za nepojištěné období před Vaším vlastnictvím, budeme řešit s předchozím vlastníkem, uvedeným v registru silničních vozidel. Informaci o tom, zda je či není vozidlo pojištěné, si můžete, po zadání RZ vozidla, ověřit na našich stánkách http://www.ckp.cz nebo nám zašlete dotaz na email dotazy@ckp.cz a my vozidlo prověříme za Vás. Pojišťovny však mají ze zákona lhůtu 30 dní pro nahlášení vzniku, změny či zániku pojištění do naší databáze, pokud by pojištění vzniklo teprve nedávno, nemusíme informace o novém pojištění mít k dispozici.
        Je tedy nutné brát zjištěné informace pouze orientačně.
        Česká kancelář pojistitelů

    • #202959 Odpovědět

      Dobrý den, požádejte kolegyni, aby vše vyřešila s pojišťovnou kde nebylo placené povinné ručení, pokud toto bylo již zrušeno, vypovězeno, požádejte kolegyni, aby si se společností České kanceláře pojistitelů (ČKP) dořešila toto období, kdy vozidlo nebylo odhlášeno a nebylo za něj placeno povinné ručení. Až následně vozidlo přepisovat na vás.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 vláken odpovědí
Odpověď na téma: Odpověď č. 147679 v Povinnost platit povinné ručení?
Informace o uživateli:




Storno

Aktuality a informace

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné podepisování papírových dokumentů, žádné chození na pobočku, žádná fyzická kontrola stavu vozidla.