Spočítejte si cenu pojištění domácnosti a nemovitosti v naší on-line kalkulačce.

Aktualizace povodňových map pro pojišťovny

Mnoho majitelů nemovitostí se potýká s nepříjemnou situací díky povodním v minulých letech. Nemožné sjednání pojištění pro svůj majetek na toto riziko. Jejich pojistka byla vypovězena nebo nebylo možné ani žádnou uzavřít pokud bylo označeno na mapě záplavových oblastí jako stupeň se zvýšenou pravděpodobností záplavy, povodně.

V letošním roce dochází k aktualizacím proti povodňových map s označením stupně pásma. Díky investicím do protipovodňových opatření z minulých let se nyní situace lepší a je možné, že již brzo bude na mapách ČAP uveřejněna novelizace těchto míst.

Dále pokračují investice do protipovodňových opatření a do roku 2019 to má být až 5 miliard korun. Pojišťovny tedy určitě budou mít možnost své vypovězené pojistky analyzovat a případně nabídnout řešení. Nyní je jednoznačně majetek v určitých místech označených zónou 4 někdy i 2,3 nepojistitelný na tyto rizika.

Tarifní zóny

Na základě informace o riziku obsaženém v říčních rizikových zónách a hloubkách zaplavení a zónách záplavy z přívalových dešťů byla vytvořena vrstva tarifních zón, která rozděluje území podle rizikovosti na 4 zóny:

  • Zóna 1 (resp. A) je nejméně ohrožena rizikem vzniku povodně/záplavy, z pohledu pojištění – proti tomuto riziku je bezproblémová a pojistné je stanoveno v základní výši.
  • Zóny 2 a 3 (resp. B a C) jsou povodní/záplavou ohroženy více a sazby pojištění se zde navyšují rizikový příplatek. Každá pojišťovna však hodnotí rizika zcela samostatně, takže rozdíly v pojistném nelze popsat konkrétně.
  • Objekty v rizikové zóně 4 (resp. D) jsou vysoce ohroženy rizikem vzniku povodně/záplavy a zpravidla jsou proti těmto rizikům nepojistitelné, na pojištění ostatních pojistných nebezpečí však zařazení do povodňové zóny nemá žádný vliv.

Pozn.: Ve veřejně dostupném portálu ČAP jsou k dispozici výhradně informace o tarifních zónách.

Napište nám Vaše zkušenosti do diskuse.

Facebook
Twitter
Email

Diskuzní fórum

Přejít do diskuzního fóra 

  • Toto téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (3 účastníci) se naposledy zapojil uživatel Martina a poslední změna proběhla 5 let, 9 měsíci.
Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 vlákna odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #7374 Odpovědět
      Pavel
      Host

      To je pěkné, že pojišťovny mají mapu. Ale ještě by ty mapy mohly odpovídat skutečnosti. Najděte si třeba tuhle stránku a jak je možný, že půlka Pardubic je pojistitelná jen s příplatkem? http://radyvnouzi.cz/pojisteni-a-zaplavove-oblasti

    • #7400 Odpovědět
      Blanka Konečná
      Host

      V jaké povodňová zoně stojí objekt 050 v katastru obce Mořinka okrese Beroun.

    • #7401 Odpovědět
    • #16501 Odpovědět
      Markéta
      Host

      Krásný den,

      mohu poprosit o vyplnění dotazníku ohledně pojištění domácnosti k BP? Zabere pouze půl minutky 🙂

      Moc děkuji za ochotu, Markéta <3

    • #20209 Odpovědět
      Martina
      Host

      ČAP má svou metodiku ohledně povodňových map, nemá povinnost je zpracovávat podle Zákona o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon). Takže pokud chcete zjistit skutečnou míru nebezpečí, najděte si povodňový plán svého kraje. Máme taky problém, protože dle ČAP jsme ve 4. povodňové, ale podle povodňového plánu kraje jsme ve 2. zóně. Chtěli jsme měnit pojistku, ale pojišťovna nás odmítla, protože jako zdroj používá právě mapy ČAP.

Aktuálně jsou na stránce zobrazeny 4 vlákna odpovědí
Odpověď na téma: Odpověď č. 20209 v Aktualizace povodňových map pro pojišťovny
Informace o uživateli:




Storno

Aktuality a informace

Jste připraveni na velké mrazy?

Škoda způsobená mrazem Pojištění proti zamrznutí vodovodních trubek je specifický druh pojištění, který pokrývá škody způsobené zamrznutím a následným prasknutím vodovodních trubek ve vaší domácnosti

Celý článek »

Zazimování chaty nestačí

Zazimovaná chata (chalupa) nestačí. Potřebujete i pojištění. Nechceme nikoho strašit, ani přemlouvat. Ale to, že vyprázdněné chaty a chalupy v zimě lákají zloděje, je bohužel

Celý článek »

U nás je sjednání skutečně 100% on-line. Vyplníte údaje, zaplatíte, obdržíte dokumenty e-mailem a hotovo. Nebudeme vás obtěžovat po telefonu či vyplňovat s vámi smlouvu ručně, žádné chození na pobočku, žádné podepisování papírových dokumentů.